2014. sze 23.

Gotham [pilot]

írta: The Cherry Tree
Gotham [pilot]

gotham_140923_v1.0.jpg

Szuperhősökkel az utóbbi években olyannyira el lehet adni mindent, hogy csodálkozunk miért nem merült még fel valakiben, miszerint a Szomszédok tulajdonképpen a Vasember előtörténete volt, amelyben Vágási Feri Howard Stark eltitkolt gyermeke, akit intézetben rejtettek el Magyarországon. Pepper helyett neki csak Jutka jutott, fegyvergyártó óriásvállalat helyett a nyomda.

Ha sorozat készülhetett a Marvelnél a szuperhősöket már egyszer látott SHIELD ügynökökről, a DC joggal gondolhatta, érdemes lehet a Batman spin-offját elkészíteni Batman nélkül is. A történet ott kezdődik, ahol a legenda kezdetét vette - igen, Bruce Wayne szülei meg fognak halni az első 5 percben...  - ellenben meg is reked ott. Merthogy mi lett volna ha a milliárdos szülők ügyében James Gordon nyomozott volna, a városban pedig már ott rejtőzködnének a Denevérember ősi ellenségei, akikről még senki sem gondolná, hogy ők bizony egyszer megátalkodott gonosztevők lesznek?

James Gordon tehát nyomozni kezd társával, a közömbös, kiégett de pragmatikus Harvey Bullock-al, miközben spontán mód feltűnik Selina Kyle, Edward Nigma, vagy éppen Oswald Cobblepot. A 8 epizódosra tervezett sorozat nyilván nem működne a legendás háttér hiányában. Mert valljuk be: ha egy lány ugrál a háztetőkön, az egy lány, aki háztetőkön ugrál - de ha már a Macskanő legendás szemüvegéhez hasonló szerelésben tejet lop, és történetesen az imdb Selina Kyle-ként tünteti fel... nos az már awesome karakter! Így vagyunk az összes szereplővel - nem a jelenlegi élethelyzetük vagy történetbeli szerepük emeli ki őket a sorozatban, hanem az, amit tudunk, pontosabban: tudni vélünk róluk.

Ilyen szempontból a pilot nyilván sokat akar fogni, és talán túl sokat is: hemzsegnek a titkok, az utalások, és kikacsintások, valamint a képregényes háttérhez képest új szálak is elindulnak (kétségkívül ezek a gyengébbek, mert pl. kit érdekel mi volt előéletében James Gordon tüneményes menyasszonya aki korszerű diétával vigyáz a fehér lovag egészségére). Ennek okán a történet mégis rendben van - kellően pörgős és tartalmas ahhoz, hogy a 45 perces epizód a képregényből átvett elemekkel is, de lekösse a rajongókat, és a remek színészi alakítások miatt valószínűleg azok is élvezni fogják az évadnyitót, akiknek nem hagy ki egy ütemet a szívük ha egy Ivy nevű kislány fikuszt locsol a képernyőn.

Mert a szereplőválogatás tényleg kiválóan sikerült: a fehér ingben igazságot osztó ex-katona Ben McKenzie mellett hatalmas lehetőség van Donal Logue által hozott kiégett zsaru karakterében is, ő pedig meglehetősen nagy tapasztalattal bír már az "alapvetően igaza van, de mégis ő a rossz fiú" karakterekben (Vikingek, Sons of Anarchy). A mellékszereplők terén szintén biztos kézzel választottak a készítők: Robin Taylor legalább olyan jó fiatal Pingvin lehet mint Danny Devito idősebbként, a Cory Michael Smith arcán átfutó csalódottság rejtvénye megfejtésekor már most rendben van, valamint öröm viszontlátni a legendás Drót stábjának több tagját is a gárdában (John Doman ex-rendőrfőnök Falcone-t játssza, Michael Kostroff pedig közrendőr lett Gotham mocskát védő ügyvéd helyett). A kamerakezelés bátor, a helyszínek hangulatosak, és a szereplők többsége valamilyen mozgatórugóval teszi a dolgát a történetben (még ha ezt inkább a szánkba is rágja a rendező és forgatókönyvíró, és nem karakterek alakításából szűrődnek le). Vannak a jók, és vannak a gonoszok, a jók meg gonoszak lesznek, mert ez Gotham - kár, hogy a változások inkább hihető események, mintsem a szemünk előtt igazolódott finom változásai morálnak és motivációknak.

Nehéz jelenleg eldönteni, hogy sikerül -e ezt a kényes egyensúlyt fenntartani még 21 részen keresztül, de tény, hogy a pilot nézhető, sőt, helyenként egészen élvezetesre sikerült. Mindenesetre azonnal szólunk ha abba kell hagyni!

A szuperhősös sorozatok terén a Marvel sem akar lemaradni, ma jön is a második évad nyitánya, de arról itt nem fogunk írni, olyan nézhetetlenül szar volt az első évad. Thor köpenyének darabját megszerző kisnyugdíjasok után nyomozó ügynökökre még akkor sem vagyunk kíváncsiak, ha a főnökükről kitalálja a forgatókönyvíró, hogy legyen mondjuk HYDRA ügynök.

A Gotham ezen a szinten túllépet, és mára ez elég is volt.

gotham pilot_140923_v2.0.jpg

 Epizódonként nem készülnek kritikák, de az évad végén visszatérünk a témára. Képek forrása: FOX.
Szólj hozzá

nézős