2014. okt 14.

The Walking Dead - s05e01

írta: The Cherry Tree
The Walking Dead - s05e01

walking dead s05 main_141014_v2.0.jpg

L.pngZöld! Nem elég hogy az akciós sör órát is majdnem lekésed, még jössz itt nekem szeretve tisztelt vezetőid agymenésével is! Inkább azt mondjad, tetszett -e Walking Dead szezonpremier?

Z.pngIgen! Alapvetően kiszolgálta az igényeimet ráadásul még túl is tudott lépni az egyik legidegesítőbb tulajdonságán, a „fél évadra elhúzunk minden történetet és helyszínt” történetmesélésen. Fasza hogy végre akciót kaptunk, és nem egy új szereplő hosszas ábrázolásával szúrták ki a szemünket.

L.pngAz évadnyitók nagyot szoktak szólni. Ráadásul az előző végével kódolva volt ennek a résznek a jelentős hányada, szóval nem volt egy nagy truváj összehozni.

Z.pngOk, de ennek ellenére ügyesen megoldották – volt itt akció, zombik, és egészen sok minden történt. Megtudtuk végre hogy mi is a Terminus, és kik lakják.

L.pngVazz, de hát éppen ez az, amit nem tudtunk meg!?! Néhány lakója jelent meg csupán, a többi egy nagy maszat. A közösség, néhány – valószínűleg emblematikus – tagja bemutatásra került, de hogy ez a közösség mitől működött, milyen célokért tevékenykedett, az már nem kerül kibontásra.

Z.pngDehogynem került kibontásra – hát odacsalták az embereket, aztán kifosztották őket. Utána meg mentek a levesbe. Vagy a fasírtba.

L.pngEz azért lássuk be, elég sablonos – megint elővették a kártyát, miszerint a zombiapokalipszis idején sem a zombik veszélyeztetik leginkább kedvenceink életét, hanem az elmehunyt, szadista emberek által vezetett kommunák. A harmadik évadban ez még rendben volt, de most megint ezt kapjuk?!? Hozzá meg szánkba is van moralizálva az idei mondanivaló ezzel a hentes és vágóállat mantrával. Nem túl nagy előrelépés, Zöld…

Z.pngDe mégis előrelépés, pláne a negyedikhez képest, amely dögunalom volt a náthakórsággal és párosával való battyogás közbeni beszélgetésekkel. Ehhez képest az új évad első része arconpörgés.

L.pngValóban – bár a magas labdákat nem igazán tudják a forgatókönyvírók a helyén kezelni. Sablon sablon hátán, és a legtöbb erőszakos elem ugyan látványos, de erősen öncélú volt.

Z.pngHja, vagy blőd. Mert az a rakéta röppályaszámítás a kerítéshez való odatámasztással, meg a világégés utáni túlélőktől beszerzett töménytelen plüssállatok gyűjteménye tényleg az volt, ezekre nincs mentség.

L.pngValamint ne feledkezzünk meg egyes szereplők teljesen irracionális döntéseiről sem!

Z.pngA kabinos részre gondolsz, mi? Kislány kartávolságban a csúnya bácsitól? Meg ha van egy túszod, majd pont anélkül fogsz szotyizni az ajtó előtt, hallgatva, vajon mitől csendesedett el az a 2-3 zombi akik előtte még az ajtó előtt tipródtak? Azon én is fejemet fogtam! Rick is eszméletlen gyorsasággal adja fel a vendetta igényét... De ilyenek a korábbi évadokban is voltak. Ellenben végre valakinek eszébe jutott választ kicsikarni Tudós Bácsitól a kérdésre, miszerint mi az oka ennek az egész zombizálódásnak.

L.pngAmely válasz a Resident Evil óta mindig az ultima ratio, csak itt nem sima, hanem patológiás a vírus, ami persze biofegyver... Ezt sajnos nem tudták megugrani fantáziában, de nyilván ennyi a képregény által szabott keret – mondjuk elég sok mindenben sikerült már eltérni attól, egy eredetibb megoldással nem lett volna ennyire banális az egész.

Z.pngMiért, tudsz jobb megoldást?
 

L.pngHja, de majd pont sörözés közben fogom elmondani, miközben tudom hogy úgyis megírod ezt az egészet a wethetentacles-re – onnan meg lopható a forgatókönyvíróknak az ötlet, amely végre túllép a "zombizálódás oka a vírus" évtizedes axiómán? No nem, barátom!

Z.pngNem, dehogyis, ez köztünk marad! De azt el kell ismerni, hogy ezek a részek a képregényben is az unalmasabb részek közé tartoznak. Abban mondjuk igazad van, ha nem lépnek túl axiómákon, valóban nem lesz túl sok mondanivaló az évadban azon túlmenően hogy szorítsd össze a fogadat és éld túl! Hja, meg hogy egyre gyakrabban kell meglépni embertelen dolgokat a társaidért – pusztán ezen minőségükre alapozva keresve igazolást a tetteidre. Ebben most Rick nagyon menő, de szépen jött fel a karakterfejlődésben Carol és Tyreese is.

L.pngRégóta hiányzik a cél a történetből – ez a jelenség nem most kezdődött, és nem is a következő résszel ér véget. Tudom rühelled, de a második évad – Hershel farmja – kifejezetten előremutató volt a maga biztonságával, reményével és lehetőségével. Tegyük a szívünket a kezünkre: azóta csak mennek és beszélgetnek, a túlélésen kívül semmilyen motivációjuk nincsenek. Ha nem gyorsítanak a filmen, ez még legalább másfél évadban így is fog maradni a képregény alapján – utána viszont jelentőségteljesebb események veszik majd kezdetét a világ és a karakterek sorsát illetően. De ezeket a részeket nekünk kell túlélni! A sorozat nyilván túl fogja, mert kult. Ellenben kérdés, hány nézőnek lesz elég a félévente 1-2 megdöbbentő és valóban előremutató esemény mellett a túlélők elállatiasodásának realista ábrázolása hetente. Sokan le fognak morzsolódni - félek, ebből az évadból is egy igazán tartalmas 1,5 órás film megtekintése bőven elegendő lenne majd. A Governor köré szőtt két epizód mondjuk a negyedik évad csúcsát jelentette, és a két kislány története is remek volt, de összességében inkább tűnt egy részes filler évadnak az egész, mintsem a kult státusz igazolásának. Ez lesz most az ötödikkel is?

Z.pngAnnyit picsogsz - megmelegszik a söröd! Jó volt ez a rész, amire szánták, és amerre mutat, az is potenciálisan érdekes. Felüdítő néha szabadjára engedni a karaktereket némi arctalan ellenség szakavatott leaprítására, szóval erős kezdés ez, na! Bár jó volna már egy nagyvárosos szakasz mint anno az első évadban - folyamatosan csak erdő-mező, szétszart faházak és minden bokorban egy zsebdiktátor.

L.pngNyilván ez a legolcsóbb helyszín. Jöhetnének Magyarországra is, az általad elmondottak mindegyike adott nálunk is!

Z.pngBe lehet fejezni a politikát, Lila! Ha megittad, tiplizzünk, és toljunk inkább egy gyrost, aztán mindenkinek zúzás haza - megjelent az Evil Within, kellene csinálni a tesztet!

 

Walking Dead 5. évadát nézni kell - de be fog jönni Neked?

A sorozatot a FOX az amerikai premiert követő napon, hétfőnként szinkronizáltan sugározza.
Szólj hozzá

nézős