2015. ápr 21.

Mit vegyen most a racionális közgazdász gamer?

írta: The Cherry Tree
Mit vegyen most a racionális közgazdász gamer?

used_main_c_150420_v2_0.jpg

Bár biztosan az új konzolgeneráció jelenti a jövőt, jelenleg még mindig vért kell izzadnunk, ha a hozzánk átkocogó haverokat valami épkézláb anyaggal akarjuk lenyűgözni az egyhavi magyar átlagbéren vásárolt masináinkon. Ugyan mind PS4-re, mind Xbox One-ra gyönyörű játékok készülnek, és így 16 hónappal a piacra dobást követően már fellelhető néhány épkézláb exkluzív alkotás is rájuk, de összességében nem könnyű instant klasszikusokkal legitimálni bármelyik új platform beszerzését is.

Tény, hogy az utóbbi hónapokban a PS4 ezen a téren egy kicsit jobban áll: az Order: 1886 nekünk bejött, és alapvetően a Bloodborne-al is meg voltunk elégedve. De ez még mindig csak két játék - amelyekért mondjuk a Phil Spencer, az Xbox divízió vezetője összetenné mindkét kezét, hiszen a Halo5-ig, valamint a szintén (legalábbis egy ideig) exkluzívnak ígérkező új Tomb Raider epizódig semmi ígéreteset nem látunk, amely miatt a Microsoft üdvöskéjét ki kellene éheznünk a következő hónapokban.

Nem csoda, hogy néhány héttel ezelőtt a legnagyobb videojátékbolt hálózat üzletében az eladó fülünk hallatára még mindig a PS3, illetve a Xbox 360 megvételére buzdított egy fiatal, kisgyermekes párt. Ugyanezen hálózat egy másik budapesti üzletének újranyitásakor a bolt előtt toporgó sor jelentős részét szintén azok tették ki, akik az ezen alkalomból hirdetett akció keretében rendkívül kedvező áron kínált játékok helyett inkább 30.000 Ft-os Xbox 360-at szerettek volna vásárolni.

Aki játszani akar, vegyen egy PS3-at, vagy Xbox 360-at 2015-ben?

Átgondoltuk, és tulajdonképpen nem is eretnek a felvetés.

used_main_01_150420_v2_0.jpg

Ugyanis valóban rengeteg játék érhető el rájuk, a két generáció közötti grafikai különbségek pedig bár szemmel láthatóak, de még nem túlzottan zavaróak. A PS3 2006-ban jelent meg, az Xbox 360 2005 óta van velünk – az elmúlt 10 évben pedig számtalan klasszikus született a platformokra. Ha eltekintünk a kizárólag egyik vagy másik konzolra elérhető exkluzív kínálattól, a repertoár még mindig nagyon széles, a kihagyhatatlan játékokat pedig vég nélkül tudnánk sorolni. Arról nem is beszélve, hogy ennyi év terméséből mindenki találhat magának megfelelő címet: az autóversenyek szerelmesei nem csupán a Driveclub vagy a Crew közül kénytelenek választani, vannak kizárólag ezen generáción tarolt, mára letűnt műfajok (gondoljunk csak a Guitar, Rock Band, DJ és még ki tudja milyen Hero darabokra), illetve nem kell kétségbe esünk akkor sem, ha a 6 év alatti gyerkőcöket kell lekötni 30 percre a konzol segítségével.

Bár számtalan listát csinálhatnánk a különböző értékelések, szempontok és műfajok szerint, erősek leszünk, és csak az általunk legjobbnak vélt TOP10-es listát adjuk közre a multiplatform címekből – ha ezek bármelyike is kimaradt, az máris egy fontos érv lehet az előző generáció mellett:

used_main_02_150420_v2_0.jpg

A lista összeállítása szempontjából csakis az élményfaktort vettük figyelembe: melyek voltak azok a címek, amelyek Xbox 360-ra és Ps3-ra egyaránt elérhetőek voltak, mi pedig a legjobban szórakoztunk velük. Ugyanakkor nem feledkezhetünk el az exkluzív alkotásokról sem: lehet hogy volt/van PS3-ad, de nem volt soha Xbox 360-ad? – ezen esetben rengeteg jó játékról lemaradtál. Szintén legitim opció ma egy PS3 vásárlása az Xbox fanoknak is, hiszen a legtartalmasabb, igazi felnőttes, komplex játékélmény ma minden kétséget kizáróan ezen platformra érhető el. Az Xbox 360 vételére buzdító posztunk itt, a PS3 kihagyhatatlanságát illusztráló írásunk pedig itt érhető el.

Talán ezen opciókban látjuk mi magunk a legnagyobb fantáziát: egyik vagy másik géptípusra annyi jó exkluzív játék készült, hogy ma valóban reális lehetőség akárcsak ezek miatt vásárolni egy konzolt, és amíg a következő fél évben a játékipar végre kiszenved magából néhány érdemleges PS4 vagy Xbox One címet, bepótolni az adott platform hiánya miatt kimaradt kalandokat.

used_main_03_150420_v2_0.jpg

Annál is inkább, mert mindezt igen alacsony költséggel megtehetjük. Rendesen leverte az új generáció a PS3 és Xbox 360 árakat: a legjobb kiszerelésű gépek újonnan 74.000 Ft- körül elvihetőek, de az alap kiadások (csekély méretű merevlemezzel) már 50.000 Ft környékén is megvásárolhatóak. Utóbbiakra ugyan nem fogunk komplett játékokat felmásolni a gyorsabb betöltés érdekében, de alapszintű szórakoztatásra már elegendőek lehetnek – bár egyes játékok kifejezetten igénylik, hogy nagyobb adatmennyiséget elhelyezhessenek a winchestereken, így a magunk részéről a nagyobb háttérteres változatokat javasoljuk. Nem szerencsés ugyanis a platformok legjobbjaként aposztrofálható GTA V-höz legalább 8 gigás pendrive-ért rohangálni, csak hogy elegendő helye legyen a játéknak felmásolni az indításhoz szükséges lemeztartalmat – az alapkiszerelésű Xbox 360 4Gb-os háttértára pont fél fogára elegendő őkelmének.

A másik lehetőség hogy használtan szerezzük be a konzolokat – nagyságrendileg 40.000 Ft-ért már garanciás, jókora háttértárral szerelt példányokat vásárolhatunk - akár üzletből, 3 hónap garanciával. Ha a garancia hiánya nem zavar bennünket, úgy ezen ár környékén már a legjobb kiszerelésű, két kontrollerrel szerelt gépeket is megvehetjük megbízható aukciós vagy hirdetési oldalakon, ráadásul a hardvereiknek 4-5 év használat meg sem kottyan. Ennek okán a legjobb és legújabb modellek mellett sokan árulják ősrégi gépeiket is – hogy mire is figyeljünk a vásárlásnál, a fent hivatkozott posztokban szintén részletesen bemutatjuk [PS3 itt, Xbox 360 itt].

used_main_04_150420_v2_0.jpg

Ugyanakkor mint jól tudjuk, a konzolok bár drágák, de a használatuk még többe kerül. A legnagyobb érvágást a pénztárcánkon a játékok jelentik – ha előző generációs gépeket veszünk, a stuffokat mindenképpen használtan javasoljuk beszerezni. Ehhez nem is feltétlenül kell az internet legmélyebb bugyraiba alászállnunk: majd minden videojáték bolt foglalkozik használt példányok árusításával, és több, kifejezetten erre specializálódott oldalon is kihagyhatatlan ajánlatokkal találkozhatunk. A fentiekben bemutatott mindkét TOP10-es listát karcmentes állapotban 30.000 Ft-ért be lehet szerezni, és még nagyon kutatnunk sem kellett a legjobb árak iránt, annyi megbízható boltot és eladót találtunk. Bár nem javasoljuk ezen esetben sem a felelőtlen vásárlást, de kis odafigyeléssel remek ajánlatok között szemezgethetünk.

Míg egy új generációs konzol, valamint néhány tech-demozásra alkalmas játék közel 200.000 Ft-ot vághat rajtunk, az előző generáció legjobb élményét jelentő 15-20 játék a géppel együtt max. 80.000 Ft-ból a kezünkben lehet. Vegyünk amikor mindenki elad - most a legkedvezőbb az idő, hogy kiélvezzük az eddig kimaradt legendás alkotásokat, és aprópénzből kiegészíthessük foghíjas gyűjteményünket!

Kérdés persze, hogy kinek jelenthet mindez valós alternatívát egy PS4, vagy Xbox One vásárlásával szemben?

Nos, korántsem mindenkinek.

Ezen konzolok felett ugyanis eljárt az idő, új címek már nem érkeznek rájuk. Aki csupán a jövőre tervez, annak a régi gépek beszerzése több mint megfontolandó.

Ellenben mind a gyűjtők, mind a nagybetűs játékélményt keresők számára ma ezt látjuk a lehető legokosabb döntésnek. Egyszerűen sokkal-sokkal tartalmasabb stuffok érhetőek el rájuk, mint a jelenlegi generációra, de akár a sokáig ellenlábasként kezelt platformok beszerzése is rendkívül nagy valószínűséggel hordozza magában a ma nagyítóval keresendő szórakozás lehetőségét. Mindezt korántsem a nosztalgia mondatja velünk: a HD és „remastered” kiadások korszakát éljük, amelyben a fejlesztők bizony egy kis grafikai tuning mellett 2-3-5 éves játékokhoz nyúlnak vissza, és teszik azt elérhetővé az új platformokon. Nem csoda, hogy a PS4 legnépszerűbb címei mind PS3 klasszikusok újrahúzott változatai, és hasonlóan előkelő helyeken tobzódnak a metacritic listáján a Xbox 360 játékok HD kiadásai is One-ra. Ellenben míg a valamirevaló új generációs játékok 18.000 Ft-ot kóstálnak, az eredeti változatok 3-4.000 Ft-ért megvehetőek a korábbi platformokra.

used_main_05_150420_v2_0.jpg

Persze a haverok egyikre sem fogják a nyálukat csorgatni, ha hétvégén átjönnek videojátékot csapatni egy kicsit, de ha például többen szeretnénk egyszerre játszani, akkor a grafika fontossága pillanatok alatt átadja helyét a játékélménynek, és az 5 perc hírnév helyett, amit a szép látvány hoz a konyhára, a több óra emlékezetes FUN lesz a jussunk.

Ellenben fele annyit költünk rá, és tulajdonképpen néhány hónapig biztosan jól fogunk szórakozni - ráadásul ha nem akarjuk az egészet az utódoknak lezsírozni, kb. ugyanilyen áron el is fogjuk tudni adni.

Márpedig ilyen kedvező élvezet/ráfordítás kvócienst valamint csekély amortizációt semmilyen más gamer befektetéssel nem látunk realizálhatónak most.

 

#ottvagyunkafacebookon [FACEBOOK.COM/WETHETENTACLES]

 
[Az előző generációból szintén sokak által kedvelt Wii szándékosan maradt ki a felsorolásból. Ennek oka, hogy a kimagasló eladási darabszámok ellenére mind a PS3-at, mind az Xbox 360-at alkalmasabbnak tartjuk játékra a Nindendo platformjánál. Ugyan fantasztikus élmény a Resident Evil 4-et a Nintendo gépén tolni, és a nagy klasszikus Mario / Zelda vonalon is jelentek meg remekbe szabott alkotások rá, mind grafikában, mind összességében a címek minőségében elmarad a másik két platformtól. A gépek és a használt játékok kínálata egyaránt szűkebb a Ps3 / Xbox 360-hoz képest, így nem érezzük azt, hogy versenyképes döntési opció lehet egy új generációs konzollal szemben, pláne hogy utódja, a Wii U teljesen kompatibilis visszafelé. Mindössze ezen minőség miatt nem tértünk ki az egyébiránt általunk is nagyon szeretett konzolra, amelyet egy-egy Mario Kart végett azért még rendre előszedünk magunk is.]

 

Képek forrása: sf.co.ua, store.hdimages.me, gameshop.com
Szólj hozzá

ipar