2015. sze 23.

Gotham season2 [láttuk]

írta: The Cherry Tree
Gotham season2 [láttuk]

gotham_s02pilot_c_150922_v2_0.jpg

Mi van itt, kérem: tegnap megkaptuk az első zombi nélküli Walking Dead epizódot, erre mára meg itt van a Batman-mentes Gotham második évada?!?

No nem kell aggódni, nem a Föld szívcsakrája hagyott ki egy ütemet, és a popularizálódás sem tegnap ölte meg a geek szubkultúrát.

Már a negyedik hétfőn bóbiskolunk a Lenhossék utca random lakóival egyenértékűen fontos szereplők kalandjain a zombi apokalipszis hajnalát bemutató Fear the Boring Dead förmedvényen, de ne legyen kétségünk: idén minden korábbinál nagyobb mennyiségben kapjuk majd a konzumidiotizmust egyéb sorozatokon keresztül is.

gotham_s02pilot_01_150922_v1_0.jpg

Mert a képregények mostanság sok pénzt hoznak, ergo a filmek mellett már tavaly is ömlöttek a költségvetést és az ötleteket 20-22 epizódra gondosan elosztó, geek mennyországot igérő alkotások. A Flash, az Agents of the SHIELD, az Agent Carter mellett ugyan felüdülésként hatott pl. a Netflix Daredevil sorozata, ellenben annyira ez sem volt remek, hogy a megtekintéséhez szükséges 13 óra alternatív hasznosítása fel se merüljön az emberben.

Nagy hype övezte a tavaly elindult Gothamet is, amelyben a képregény előzményeként mindenki valamely legendás szereplő ígérete. A koncepció elvitt a hátán mindent: az első évadban nem is kerestek valamirevaló színészeket a karakterekre, sőt tulajdonképpen még ki sem találták azokat. Elegendő volt egy-egy epizódban kajánul mosolygó arcokat bevágni hogy a Twitter felrobbanjon annak találgatásán, most éppen a még kiskorú Joker vásárolt -e perecet az ominózus jelenetben. Takarékos karakterek és ponyva történet mellett Gotham pedig egy csöppet sem lett izgalmas hely Batman nélkül, így a néhány fogyasztható epizód ellenére szerfölött bántuk a belefektetett 22 órát.

gotham_s02pilot_05_150922_v1_0.jpg

Ellenben a nézők fele korántsem volt ilyen türelmes, és sokkal hamarabb lelépett: az évadnyitó 14 milliós megtekintési tábora az évad végére 7 millióra csökkent.

Ezzel együtt Amerikában a tavalyi év 44. legnézettebb sorozata volt (a 45. a Trónok Harca!), szóval a második évad pontosan ott folytathatja, ahol azt májusban abbahagyta. És folytatja is: a korábban Arkhamba szállított jövőbeni denevérszomorítók szökésére építő banális történetszál mellett az évad nyitánya ismét tobzódik a nettó baromságokban. Erőltetett moralizálás papírmasé figuráktól, valamint a széles nézőközönség igényeire gondosan kivitelezett fehérneműs jelenetek váltják egymást, amelyekben felüdülésnek hat a Victor Zaszt játszó Anthony Carrigan mimikája.

De valljuk meg: erre 45 percet nehéz alapozni, és harmadjára már mi is untuk.

Ellenben kapunk új főgenyát, jön a Joker eredettörténete, valamint a maradék 21 részben nagyon kell figyelni a hűtőszekrényes jeleneteket is, nehogy lemaradjunk Mr. Freeze színrelépéséről. Két karakter olyan boldog hogy velük biztosan történik majd valami, Jim Gordon egyre többet ígéri meg hogy nem tesz meg valamit amit 5 perc múlva könnyedén bevállal, az évad alcíme (Rise of the Villains) pedig kifejezetten sokat ígérő.

gotham_s02pilot_03_150922_v1_0.jpg

Ha az első évadban sikerült volna az ikonikus karaktereket jelenkori önmagukért izgalmassá tenni, egészen ígéretes folytatás elé nézhetnénk.

De már ott sem sikerült: a tinédzser Bruce Wayne-nek a szintén gimnazistára sminkelt Selina Kyle-al való évődése sem egy füzet, sem egy epizód létjogosultságát nem alapozza meg, Pingvint még mindig simán el tudjuk képzelni egy óbudai kisvendéglő pincérjeként, Riddler legnagyobb feladványa pedig momentán egy kimért titkárnő megfektetése. Míg az első évad legfontosabb eseményeit és szereplőit tökéletesen sikerült a felvezetés 44 másodpercében összefoglalni, félő hogy a második évadból is képbe lehet majd kerülni jövő ilyenkor.

Az évadnyitó eseményének eposzi elbeszéléséhez legalábbis biztosan elegendő lenne ennyi idő, és az új színészek is feltűnésmentesen simulnak bele abba a szürke elegybe, amelyből talán a jövőbeli Jokert játszó Cameron Monaghan gesztusai emelhetőek még mindig ki - de semmi más. Ráadásul az új évad még az előző emblematikus kezdését is nélkülözni kényszerül - hiába, Jim Gordon tükörbe bámulása reggel valahogy kevésbé hoz minket lázba, nézzék el nekünk!

gotham_s02pilot_04_150922_v1_0.jpg

Nyilván nem miattunk fogják megszégyelni magukat a milliós költségvetésű évadok felett bábáskodó producerek, befejezvén középszerűnél gyengébb forgatókönyvek feldobását jobb sorsra érdemes, és momentán divat-geekek körén túl is potenciálisan népszerű popkult környezettel, de azon érdemes lenne elgondolkodni, hogy a 7 milliós kereslet most is kínálatot szült. És kifejezetten kínos, hogy némi keresletet mi is tanúsítottunk.

Ellenben megpróbáljuk jóvátenni össztársadalmi szinten, szóval egy jó tanáccsal szolgálunk: a Gothamra fordítandó 990 perc helyett mindenki csináljon valami értelmeset jövő májusig, de legalábbis semmiféleképpen ne nézzen képregény alapú sorozatokat!

Ami persze nem könnyű, ha jön a geekek vágyainak netovábbját jelentő szupererő és "D" kosaras felsőtest hibátlan kombinációját jelentő Supergirl, valamint belengették a Krypton sorozatot is, amely olyan előzmény lesz mint a Gotham, csak izé... szóval Superman nagyapja monologizál majd benne a bolygó pusztulásáról miközben meredten néz azon elvetemült sorozatnézőkre, akik nem tanulnak semmiből.

Lou Reed Perfect Day számával akarta a feldobni a nyitást tegnap a #FeartheWalkingDead és a #Gotham is. Egyiknek sem jött be.

Posted by we the tentacles on 2015. szeptember 22.

 
Képek forrása: FOX
Szólj hozzá

nézős