2015. feb 06.

Oscart a videojátékoknak?

írta: The Cherry Tree
Oscart a videojátékoknak?

oscar_c_150206_v1_1.jpg

Tegnap éjjel kiosztották a videojáték-ipar Oscarjaként is emlegetett D.I.C.E. Awardot.

Meglehetősen geek dolog ez, hiszen az év játéka kategória mellett díjazták többek között a legjobb játékdizájnt, a hangzásvilágot, vagy éppen a karakterként nyújtott színészi teljesítményt is. Ezek pedig egy laikusnak nem sokat mondanak.

Kérdés, hogy meddig?

100 milliárd dolláros piacként az iparág ugyanis folyamatosan nő [ennek kérdéseiről írtunk itt], míg más szórakoztatási területek forgalma folyamatosan esik. Bár lassan hétszer többet költenek a világon játékszoftverre és az azokhoz kapcsolódó eszközökre mint zenére, de még mindig nehezen tud szakítani a társadalom a sztereotípiákkal.

A Las Vegasban megtartott díjátadó sem erősítette meg, hogy komolyabban lehetne venni a videojátékokat szemüveges, flanelinges srácok hóbortjánál.

oscar_02_150206_v1_0.jpg

Ugyanakkor a játékipar régen nem flanelingnél tart - az idei díjátadó alapján a kockás ing a menő.

Meg persze a geekek nem akarják egyetlen este alatt letudni a szórakozást, ezért az Oscar egy estés összejövetelével szemben 3 napos a 2.000-3.600 dolláros jegyárakkal szervezett rendezvényük, amelyen az egyik panelben  többek között a White House tisztviselője beszélt arról, hogyan látják az iparág kihívásait a politikai döntéshozók.

Egy kicsit más tehát a perspektíva a mi internetes konzultációnknál.

A szervező Academy of Interactive Arts and Sciences több mint 20.000 taggal rendelkezik az interaktivitásra építő szórakoztatói scena legkülönbözőbb szegmenseiből. Bár a díjak anyagi jutalommal nem járnak, a többi elismerés mellett ez tekinthető a leginkább szakmai jellegűnek, ahol a döntést a szervezet saját tagjai, tehát a fejlesztők, cégtulajdonosok maguk hozhatják meg.

De miért nem adja egyik nagy TV adó sem a rendezvényt? A gamerek nem elég piacképesek?

oscar_06_150206_v1_0.jpg

Nem erről van szó.

Mindössze kicsit belterjes, és sok tekintetben atavisztikus még mindig a gamer közösség. Hiába célja a rendezvénynek az iparág társadalmi elismertségének javítása, a működése sajnos korántsem olyan átlátható, mint pl. az Oscar esetében.

Mert pl. bár a kezdeményezés 1996 óta fut, a jelöltállítás rutinjai a mai napig nem nyilvánosak. Mindössze annyi tudható, hogy a jelöltek panelek szerint kerülnek kiválasztásra önálló, a szakma elismert szaktekintélyeiből álló bizottságokon keresztül. Sem a panelek, sem a bizottságok tagjai nem ismertek, de pl. utóbbiak összeállításának szabályai sem igazoltak. A jelöltekről a szavazás elektronikusan történik, ám ennek kereteiről szintén nem nyilatkozik az AIAS - amelynek 15 fős vezetői testületében (meglepő módon) csak egyetlen nő található.

Még nem cáfol rá a társadalmi sztereotípiákra, se nem kellően átlátható a keret, amely szükséges lenne ahhoz, hogy szélesebb rétegek komolyabban vegyék (úgy általában) a gamer díjátadókat.

Ennek ellenére senki nem hőzöngött idén sem, hogy kimaradt volna a jelöltek közül - hiszen a lista összeállítása kifejezetten nehéz lehetett. 2014-ből nehéz maradandó játékokat kiemelni, ennek nyomán pl. a legjobb történet kategóriába bekerülhetett az a Shadow or Mordor, amelyben az orkok kaszabolását olyan magas fokon sikerült megvalósítani, hogy fel sem tűnik a narratíva gyakorlatilag teljes hiánya. Mégis megnyerte a kategóriát.

És még azon kívül hetet.

oscar_03_150206_v1_0.jpg

A legjobb játék tavalyról a Dragon Age: Inquisition lett, de számos díjat bezsebelt a Mordor mellett a Heartstone és a Destiny is. Az már más kérdés, hogy ezen játékok a művészeti mélységtől rendkívül messze állnak, és közel sem összevethetőek olyan zseniális alkotásokkal mint pl. a tavaly díjazott Last of Us, Beyond: Two Souls, vagy éppen a Grand Theft Auto V. Sekélyes év volt a tavalyi, és mi a magunk részéről kifejezetten előremutatónak látnánk egy olyan gyakorlatot, amely szerint egyes díjakat megfelelő minőség alatt nem osztanának ki - szembenézésre késztetve az iparágat, valamint ösztönzést biztosítva a következő évekre. Idén pl. hiába kapta az a Troy Baker a legjobb színészi alakítás díját, aki tavaly a Last of Us-ban Joel-t megszólaltatta, a tavalyi nyertes Ashley Johnson Ellie-ként azért egy picit más kvalitást hozott egy badass ranger figurájánál.

oscar_04_150206_v1_0.jpg

oscar_01_150206_v1_0.jpg

Végezetül nem tudunk nem elmenni amellett, hogy a játékosok többségét kitevő nők idén is csak másodlagos szerephez jutottak a show-n: míg tavaly az egyik felkonf Felicia Day volt, addig idén betettek erre a posztra egy ripacs komikust (Pete Holmes), ellenben biodíszletként azért néha felhívtak a színpadra egy-egy hölgyet:

oscar_05_150206_v1_0.jpgEzt a kényszeredetten korrekt megközelítést az Oscar már régen levetkőzte. Bár a piaci adatok még nem ezt tükrözik, jól is áll neki.

Részünkről időszerűnek vélnénk, ha a gamerek egy kicsit komolyabban vennék magukat a saját közegükön kívül is, különben a 100 milliárdos forgalom, meg néhány suta mondat a díjat megköszönendő nem lesz elég az ABC főműsoridejéhez.

Szólj hozzá

ipar